Friday, May 4, 2012

Rumah Anak Yatim Darul Izzah

Okay , nie nak cte aktiviti aku masa kat Poli dulu . Da lame la gak dalam sebulan lebih . 23 Mac hari tu aku , classmate and beberapa org lecturer pegi ke rumah Anak Yatim Darul Izzah . Ktorg pon tak tawu bile masa PA(Penasihat Akademik) ktorg plan bende nie . Tawu2 je surat sampai kat ktorg , dgn arahan ktorg kene pergi ke rumah anak yatim tu buat lawatan dan kerja amal . Okay , agak excited la gak bile dapat tawu kan . Sbb tak pernah pergi . Ktorg pergi lepas solat jumaat . Rumah anak yatim nie kat Bangi . So dekat jelah kan ngan Nilai uw . Sampai2 je , ktorg angkat barang2 yg nak disedekahkan kat dorg . Masuk2 je tempat tu , da terdetik da perasaan sayu , kesiannya dorg . Tempat dorg mmg da nampak lama sgt . Byg kan la keadaan dorg kene duduk kat tempat yg bg aku , mmg kurg selesa la . Sbb nampak sgt da lama tempat tu . Tp yg bagus nya tempat tu bersih walaupon da lama kan .


Lepas tu ktorg dapat arahan kemas perpustakaan dorg . Library dorg pon da berhabuk , tak kemas , nampak mcm da lame sgt tak berusik . Ktorg pon kemas la ape yg patut . Lepas kemas2 ktorg makan , then duduk borak2 ngan anak2 tu sume , lepas tu ktorg balik . Tp masa borak tu tersentap la gak rasa hati bile kawan aku Hanis tanya salah sorg budak nie , "best tak duk sini". Pastu budak tu ckp , "saya lebih rela mati dari duk sini kak" . Ya Allah , mau tak tersentap hati tu bile die kata mcm tu . Terus terdiam ktorg yg dgr nie . Pastu ktorg tanye akak yg jaga dorg , macam mane dorg le dtg sini and duet kat sini sape tampung . Then akak tu ckp , kdg2 mak dorg yg hantar kat sini , kebanyakan nya yg da takde ayah , tp masih ade mak . Tp mak dorg tak mampu nak jaga dorg , sbb tu mak dorg hantar  dorg kat situ , tp kdg2 mak dorg akan datang gak lawat dorg .


"kadangkala kita rasa diri kita yg paling serba kekurangan dan paling byk dugaan dalam hidup . tapi sebenar nya , ada org yg lebih byk dugaan nya dari kita . bersyukur la dengan apa adanya pada kita skrg"

sampai di Rumah Anak Yatim Darul Izzah

muke Faizal --'

ruang tengah

salah satu lukisan anak yatim




perbincangan lecturer

Teare & Hanis

Eca bulat

kemas library








balik :'(

Tre ♥

2 comments:

  1. bole x email kan contact info pengurusan Rumah Anak Yatim Darul Izzah to xfarahanax@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  2. maaf, saya tak tawu, sbb yg uruskan aktiviti nie lecturer kami :)

    ReplyDelete