Thursday, December 22, 2011

Rinduu blog !

Wah ! Seriously , rinduu gile gile kat blog aku . Da dekat 2 minggu tak update ape2 . Wah . Lame uw . Agak2 ade ke eyh pembaca bertandang ke blog aku nie . Huu . No komen . Okay , tp bukan tu masalah and bukan tu yg aku nak cite kat sini . Tp aku nak cite pasal kemasukan aku ke IPT . Senang cite , first week jadi student IPT . Wah . Da jadi student da aku kan . Hee . First day jejakkan kaki ke Politeknik Nilai , seriously , dalam gak Poli nie , atas bukit , luas , besar , cantik , tak terkata . Sbb Poli tu baru je digunakan . Sbb sebelum nie student2 tu sume belaja kat kampus sementara Poli Nilai . Kire yg aku duduk skrg nie baru kampus tetap Poli Nilai . Jadi segala2nya masih baru . Intake aku sesi December nie pon tak ramai . Cume dalam 70 org jer . Sikit kan ? Mesti org akan ckp , pergh ! Boring gile IPT student sikit sgt . Aku rase aku beruntung dapat masok Poli nie . Sbb Poli nie maseh baru , kos aku DLS (Logistics and Supply Chain) nie pon baru lagi kat Poli uw . Kire intake aku nie kos DLS 2nd batch .


Knp aku ckp aku beruntung ? Sbb IPT laen student beribu ribu . Tp IPT aku , total all student cume ade 400 org . Sikit ? Yepp . Mmg sikit , tp aku rase tu lebih baek . Dan ape yg buat aku terkejut kat situ , aku ingatkan student kat situ mcm kerek2 and so on la kan . Tp aku ckp kau , Fasi die sume baek2 gile . Fasi sek teknik aku pon tak sebaek dorg . Tp dorg lagi baek . Sumpah tak tipu . Pastu budak2 intake aku pon okay2 , cume ade sorg due jelah yg slack sikit kan . Bende tu normal kowt . Tp aku suke group aku , classmate aku and roommate aku . Kos aku utk 2nd intake nie cume  ade 10 org student saje . 9 ppuan and 1 laki . 1 je kumbang weh . Hahar . Dan Dalam group aku plak ade 11 org , dan 6 org dari group aku sume same kos ngan aku . Dari situ ktorg da le close taw . Sbb classmate sikit , then bile dapat group yg kebanyakan same kos , jadi dari situ ktorg le discuss and comunicate dgn baek . Mmg best . Roommate aku lak , baek gak , Syahirah , Diela ngan Asmidar . Masing2 ade perangai tersendiri . Harap2 sampai sem 6 same bilek dan takde ape2 salah paham la .


Sepanjang 4 hari Minggu Suai Kenal (MSK) nie , mmg penat . Sgt2 penat . Schedule pack gile . Nak tidow pon cume dapat 3-4 jam jer . Mule2 tu mmg boring la kan MSK nie . Tp bile da sampai hari 2nd last MSK nie , makin best plak . Lagi2 time Explorace . Nasib best Explorace die . Siap kunyit gaul ngan tepung buat masker kat muke . Sume kena . Mmg kelaka . Jadi catwalk la , tp yg tak le blah , ktorg sume kene makan bawang puteh dgn garam . Eiuwww , tu yg paling aku tak tahan . Sumpah pedas . Aku ingat kan gula , sbb nampak besar . Sekali garam da . Bapak pedas siott . Mmg nak termuntah aku . Pedih perut di buatnye . Balek je bilek terus gosok gigi . Hahar . Pastu ade maen yg tutup mata tu dan ktorg kene berjalan carik bunyi haiwan group ktorg and kumpulkan semua ahli kumpulan . Yg tu mg tak le blah , sbb time dorg carik uw , aku duduk je , sampai la aku terdengar akak fasi ckp kalau dgr bunyi binatang group kena bangun carik dorg . Time tu baru aku bangun . Hee , sengal betol . Tp mase aku duduk tu pon dorg dok kacau2 aku , dorg bace ayat kursi la , geli2 kan aku ngan daun la , buat bunyi pelik2 la . Aku buat derk je , buat mcm org nga tidow . Hee . Padahal mata mmg mengantuk .


Mase malam kebudayaan persembahan hebat2 . Mcm2 idea dorg ade . Tp group aku bese2 je , sbb kene buat persembahan nasyid . Hee . Tah pape tah . Nasib dapat yg first , takde la kene gelak sgt . Malam terakhir tu jugak ktorg ade qiamulail , kene ade kat surau pkol 4 pagi . Yg aku plak malam nye tu tertidow , tak kunci jam pkol 4 , aku kunci pon pkol 5 . Sekali pagi tu aku tersedar jam da pkol 5 pagi . Mak aii . Aku time tu da pkir , takkan nak turun , da pkol 5 da . Tidow jelah . Aku pon kunci jam pkol 6 , aku tdow . Hee . Roommate aku pon tak sedar . Masing2 kepenatan . Haish , tak tawu nak ckp cemane , tak terluah dek kata2 . Aku harap aku tak leka lagi mcm dulu dan akan belaja rajen2 sbb aku nak bukti kan kat dorg yg perna pandang rendah kat aku yg aku boleh berjaya . Roza pon always support aku , die selalu pesan , kalau ade pape pasal BI yg aku kurang paham , bg je tawu die , InsyaAllah die le tolong . InsyaAllah , ktorg berdua akan berjaya . Amin . Hopefully sepanjang aku berada di Politeknik Nilai , aku takkan leka dan segala urusan aku akan dipermudahkan . Amin :)


Tre ♥

7 comments:

  1. Same~2..,Belajar rajin~2 Buktikan kat mereka~2 yg pndang rendah kat kau tu ,, yg kau BOLEH berjaya Teare ,.,.!!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum sis,sy nak tanya.masa first day daftar(mula mula jejakkan kaki) kena pakai bju kurung putih kain hitam atau bju kurung biasa?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum sis,sy nak tanya.masa first day daftar(mula mula jejakkan kaki) tu kena pakai bju kurung putih kain hitam atau bju kurung biasa?

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sis..sy nak tanya,masa first day daftar tu(mula mula jejakkan kaki kat pns) kena pakai bju kurung putih kain hitam atau bju kurung biasa?

    ReplyDelete
  5. Assalamulaikum sis,saya nak tanya...masa first day daftar asrama tu kena pakai baju kurung putih kain hitam atau baju kurung biasa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Masa daftar asrama tu pakai baju kurung je. Tp depends pada surat yang awak dapat tu dia suruh pakai baju ape. Sebab baju putih kain hitam tu cuma pakai waktu penutup majlis or masa awal2 majlis tu je :)

      Delete